Šta je Demit Fasada?

Demit fasada je sistem koji između svega ostalog u sebi sadrži i neku termoizolacionu ploču koja se na površinu lijepi cementnim lijepkom, a koja ima ulogu da smanji koeficient toplotne provodljivosti na zid objekta. Te termoizolacione ploče su najčešće stiropor EPS, stirodur XPS I kamena vuna… mada nije ni rijedak slučaj plute, pavatexa I sličnog. Sama riječ DEMIT je zargonskog karaktera, a originalno rijec DEMIT potice iz Slovenije I ime je ime jednog slovenskog proizvođača ovog Sistema koji se prvi pojavio na naše tržište sa ovom tehnologijom. Od tada je, među majstorima, ovaj sistem ostao poznat kao Demit Fasada, a zadržali su ga i svi naredni osvajači tržišta. Sjetite se, slicno se desilo i sa kaladontom (pasta za zube).

 

Zašto koristimo Demit fasadu?

Mnogi bi pomislili da je Demit Fasada isključivo toplotnog karaktera. Medjutim mi ipak volimo da istaknemo I njenu hidroizolacisku stranu, pa cesto kazemo “Demit fasada je prvo hidroizolacija, pa sve ostalo po redu, termika, estetika i sl.” I zaista jeste tako! Pravilnim apliciranjem demit fasade, vi se sa 100% sigurnošću prvo rješavate prodora vode, vlage i stvaranja kondenza, dok je iz termičkog ugla poboljšanje nekih 40% do 50%. Razlog? Pa pored tih 40% sto “pobjegne” kroz zidove, preostalih 15% izlazi kroz ventilacione otvore, 20% kroz krov, 15% kroz prozore I vrata, 10% kroz podum I podove.. Zbog toga je jako bitno da objekat koji je u procesu termoizolovanja ide u paketu sa dobrom bravarijom a i krovom kako bi termička efikasnost bila veća! Dok ona estetska strana dosta govori sama o sebi. Pregršt raznih boja i proizvoda koji su vam na raspolaganju, olakšavaju vam da dekoristete vas dom po vašoj želji I date pečat okolini kakav želite.

 

Kako biramo termoizolacionu ploču?

Praksa je pokazala da se investitori najčešće odlučuju za EPS ploče, odnosno stiropor. Razlog? zato što je cjenovno jeftiniji u nabavci ali i prilikom ugradnje, što na primjer nije slučaj sa kamenom vunom, gdje prilikom ugradnje majstor uvijek traži neki euro više zbog same specificnosti u radu. Ipak, iako jeftin, on posjeduje veoma zadovoljavajući koeficijenat toplotne provodljivosti koji je u rangu i nekih skupljih termo ploča. Veoma je lagan i pogodan za rad a ima dobra mehanička svojstva (zatezna čvrstoća 80kPa, pritisna čvrstoća 130kPa). Međutim ono sto ga razlikuje od drugih Termo Ploča je klasa gorivosti, stiropor pripada klasi B1 (samogasiv), dok npr. kamena vuna pripada klasi A1 (ne gori). Zvučna izolacija mu nije posebno visoka i Ima i nizak koeficijent propustljivosti vodene pare. A pri temperaturi od +80C moze doći do oštećenja ili deformacije. Najčešće je gustine od 15 do 25 kg/m3. Gustina i debljina stiropora su direktno povezane sa čvrstinom, parodifuzijom I koeficijentom toplotne provodljivosti. Što je gustina manja, to su ploče mekše a koeficijent toplotne provodljivosti je lošiji, dok je paropropustnost zadovoljavajuća. Kad je gustina stiropora veća, veća je i njegova čvrstina a i koeficijent toplotne provodljivosti je nijansu bolji, medjutim parodifuzija mu je smanjena. Dok debljina ploče direktno pojačava ili smanjuje termičke karakteristike ploče. Niste pametni sta da izaberete? Naš predlog, ukoliko budžet dozvoljava, je ploča 8cm gustine 20 grama. Ona ima dobre termičke i mehaničke karakteristike a prisutna je i neophodna parodifuzija, kolka-tolka.

Stirodur XPS je paronepropustan zato i nije pogodan za oblaganje zidova ali ima veoma dobra mehanička svojstva (33kg/m3) pa se za aplicira isključivo u područijima koja su izloženija mehaničkim udarima kao što je cokla od kuće, spaletne na prozorima i slično. Takođe je gorivosti B1 – samogasiv.

Kamena vuna je veoma paropropustna a i materijal koji ne gori pa služi I kao protivpožarna zaštita. Vunena vlakna proizvedena od kamena počinju da se tope nakon dva sata izloženosti temperature od preko 1000C! Upravo ove karakteristike je čine skupljom od drugih termo ploča na tržištu. Ploče od kamene vune imaju veliku težinu ali malu krutost i malu čvrstoću.

 

Kako biramo proizvođača fasadnog sistema koji želimo da apliciramo na svom objektu?

Osoba koja investira u fasadu često dolazi u zabludi prilikom izbora proizvođača jer poznato je da svako svog konja hvali. Međutim ono što je istina, je da živimo u državi trećeg svijeta gdje zavod za standardizaciju nije na nivou nekih evropskih zemalja, pa se zato na tržištu pojavljuje dosta proizvoda loših karakteristika koje nemaju standard kojim bi povinovale. Hoću reći, ipak, nisu svi konji isti! Zato trebati voditi racuna o nekoliko stvari prilikom te odluke.

Ko ne plati na mostu platiće na cupriji – Investitor koji na svom objektu hoće da ugradi jeftine materijale, želeći tako da izbjegne veće izdatke uz riječi “sve je to isto”, obično na kraju uvijek skuplje plati. Razlog je da postoji niz stavki zbog kojih je taj material jeftin u odnosu na druge. Najčešći je nedostatak važnih aditiva u sebi kao što su: protiv smrzavanja, protiv kliznosti, nedostatak polimera za elastičnost, nedostatak aditiva protiv buđi, UV nestabilnost i mnogi drugi. Zato je nas savjet “uradi ga jednom – uradi ga kako treba, tu se sva glavobolja završava”!

Sertifikati – Osoba koja se ne razumije u fasade ili se ne razumije u ono što piše na atestu proizvoda, najefektivnije je da posegne traženju određenih sertifikata. Kod fasadnih Sistema najčuveniji je document ETAG 004 odnosno ETA sertifikat (European Tehnical Approval). Ovaj sertifikat se izdaje u posebnom tijelu evropske unije gdje proizvođač mora dokazati da njihov sistem demit fasade moze izdržati minimum 25 godina bez znakova oštećenja. Eksperiment se izvodi u vještačkim uslovima u kojim se simulira vremenski period od 25godina sa svim vremenskim uslovima koje nosi, snijeg, visoke temperature, vjetar, smrzavanje isl. Zatim LEED sertifikat, koji je posvećen zelenoj gradnji i količini agresivnih supstanci u samom proizvodu. DGNB sertifikat posvećen proizvodnji iz recikliranih sirovina uz kombinaciju mnogih drugih ekoloških, ekonomskih I tehničkih karakteristika proizvoda.

Tehnička podrška i znanje – Određeni proizvođači fasadnih Sistema imaju zaposlene tehnologe i građevinske inženjere da pokrivaju teritoriju upravo tu u kojoj vi živite. Da vam se besplatno nađu pri ruci, izađu na objekat, urade inspekciju i nadzor aplikacije fasadnog fistema do samog kraja, da to bude odrađeno ispravno, pa samim tim i sačuva vašu investiciju. Takođe u slučaju nekog problema da vas posavjetuje, u slučaju reklamacije da bude tu da ispravi stvar i sl. Ovo je jako bitan detalj jer mnogo je proizvođača koji će vam se javiti na telefon samo onda kad treba nešto da vam se proda.

Logistika – Takođe detalj koji se mora uzeti u obzir. Jako je bitno da kada uđete u proces realizovanja fasade uvijek imate dostiupan neophodan materijal potreban za njegovo finisiranje. Nije rijedak slučaj da prodavnica u kojoj ste kupili fasadu, nema uvijek sav materijal na lageru u svom magacinu, pa ste prinuđeni da čekate a to znaci još para! Ili da prodavnica nema u svom posjedu mix mašinu neophodnu za toniranje kanti, pa u slucaju da vam zahvali nekoliko kanti određene boje, opet ste prinuđeni na čekanje, što opet udara po džepu. Poznato je da neki proizvođači čak nemaju ni mix masinu u Crnoj Gori a ipak vam prodaju fasadu preko svojih kanala i to u boji u kojoj želite, tako što poruče pa čekate da ona stigne iz susjedne države. I vjerujte mi, tek tada ne želite da vam zafali par kanti da završite posao, par kanti koje ne mogu biti tonirane u Crnoj Gori! Zato je veoma bitno da prodavnica u kojoj kupujete ima jak lager fasadnih materijala, kao i miks masinu!

 

Kako biramo bazu i granulaciju završnog dekorativnog maltera?

Izbor baze i granulacije završnog maltera je nešto što takođe često pravi nedoumicu kod osobe koja investira u Demit fasadu. Sama baza završnog maltera može biti akrilna, silikatna, mineralna, silikonska, silikonsko-silikatna i dr, od kojih su definitivno najpopularnije akrilna, silikatno silikonska i silikonska, dok ove druge skoro i da ne postoje više.